Restaurant De Heeren van Kok Wormerveer Zaanstreek Noord-Holland

De huiskamer van André Rieu

 

Uit het Noord hollands dagblad
Rubriek: "Over de tong ". 
Van 3 juni 2007.
De Heeren van Kok in Wormerveer.
Het resultaat: een 8-.

Al tijdens de telefonische reservering (onder mijn vaste pseudoniem) was het een vrolijke boel. En eenmaal binnen bij De Heeren van Kok heerst diezelfde uitgelaten stemming. Zelden zo'n enthousiaste bediening gehad, door zowel de uitbaters Saskia en Albert - 'Ab' voor intimi, onder wie de meesten van zijn gasten - als door gastvrouw Wil. Het vuur uit de sloffen lopen zij zich, met een lach van oor tot oor. En dat terwijl De Heeren van Kok op het punt staat te sluiten?! Niet voor altijd gelukkig, maar wel voor enkele maanden. Want het pand, waarin Ab sr. en zijn Aaf ruim veertig jaar geleden hun Wapen van Wormerveer begonnen, verzakt. Het houdt nog wel even hoor, maar nu achter de uitspanning een nieuwe woonwijk wordt aangelegd, zullen vrachtwagens straks af en aan rijden. Blijf dan maar eens overeind staan, op een rot fundament.

Toen Ab jr. en Saskia de zaak kort geleden overnamen, was één ding duidelijk: er moest een nieuwe fundering komen. Vanaf begin juli zijn ’de heeren’ dus even niet aanspreekbaar. Maar in september, als ook de buitenboel is opgefrist, gaan de ovens weer aan.

Ofschoon de hele vloer van het restaurant annex partyhuis eruit gaat, zal het interieur blijven. Een interieur in blonde tinten: roomwit, zacht roze, licht geel, met gemarmerde muren. Italiaans aandoende pilaren dragen het plafond (voor je het weet verzakt dat ook) en fresco’s verbeelden doorkijkjes op de tuinen van schilder Monet en de pleintjes van Anton Pieck. Een Zuid-Franse lunchroom lijkt het. Of beter nog: de huiskamer van André Rieu.

Rieu, die momenteel met zeven (!) DVD’s in de Australische top 40 staat, lijkt alles wel in goud te veranderen. Ook de prijzen bij De Heeren van Kok, helaas. De kaart is, met voorgerechten van pakweg 13 euro en hoofgerechten rond 24 euro, niet goedkoop. En vluchten in een vriendelijk geprijsd menu kan niet; dat hebben ze (nog) niet. Het lijkt hun gasten niet te deren, want een tafel van zeven roept bij binnenkomst al: ’Ab, we gaan aan de zeetong hoor!’. Zeven maal 35 euro...

Maar je krijgt dan ook wel wat. Alles komt even vers op tafel (de zeetong wordt voor je ogen gefileerd) en de porties zijn net zo uitbundig als de bediening. Neem de coquilles St.Jacques (12,75 euro). Vier grote, romige Jacobsmosselen, goudbruin gebakken, met apart een zoete saus van witlof. Naast onzin-garnering als vijg en aardbei (wat moet je ermee?) gaat er citroen bij. Gelukkig maar, want de zeevruchten - die best iets glaziger geserveerd mogen worden - hebben meer behoefte aan zuur dan aan zoet. Zilt-zoetig zijn ze zelf al, toch?!

De palingsoep met Zaanse mosterd (6,25 euro) doet denken aan de blauwgrijze of grijsblauwe draadjes uit ’De bom’ van Henk - Bakema - Elsink. Is dit nu palingsoep met mosterd of mosterdsoep met paling? Lekker is de gele, romige soep zeker en ondanks de stukjes gerookte aal erin niet te zwaar.

Maar goed ook, want de Ierse entrecote van chef-kok Ab is een muiter. Een mooi grillpatroon op de buitenkant en rossig van binnen, als een echte Ier. Stevig vlees is het, want die runderen sjouwen wat af over het groene eiland. De paprikasaus erbij is klassiek maar vers en de bijgerechten omvatten peultjes, lof in gegratineerde kaas, sla, zoete appeltjes (al 25 jaar op de kaart bij de Koks), gebakken en gegratineerde piepertjes, een toef spinazie en drie bolletjes wortel. Allemaal hoog op smaak, traditioneel maar stijlvol.

Op de dessertkaart prijkt een ouderwets lekkere toet die je helaas bijna nooit meer tegenkomt: gember (6,25 euro). De in suikerwater gezoete ’noten’ stemgember hebben bite. Ze zijn fris zoet en peperig tegelijk, wat wordt afgeblust met de ongezoete, lobbige room. Vlinders van verrukking fladderen in je buik, flakkerend kaarslicht weerspiegelt in glazen en door de luidsprekers klinkt plotsklaps Strauss. Hé, daar zul je André hebben.

Jurriaan Geldermans

De Heeren van Kok (diner van vr. t/m zo.), Warmoestraat 37/39 in Wormerveer, 075 - 6281226, www.deheerenvankok.nl

Tel: 075 6281226

 

Mummer 1 referenties DiningCity Noord Holland!

Wederom in 2020 Nr.1

Nationale restaurantweek Noord Holland!  Meer >>>>>


Privé of bedrijfsfeesten

De mogelijkheden

Naast het dineren á la carte zijn er mogelijkheden om in het restaurant "De Heeren van Kok" diners met kleine of grotere gezelschappen te organiseren. Het gehele restaurant kan ook worden gereserveerd voor besloten diner of buffet. Informeer naar deze mogelijkheden.

Restaurant de Heeren van Kok Wormerveer

De restaurantweek

De restaurantweek was een groot succes!

De restaurantweek was een groot succes! Lees de reacties Klik hier>>>>>

pin visa

 

Adres

 "De Heeren van Kok"
Warmoesstraat 37-39
1521 CJ Wormerveer
Telefoon 075 6281226
Mobiel   06 51331175

  Facebook